Uw houten vloer schoonmaken? Lees deze tips!

Het schoonmaken van uw houten vloer

Net als de rest van uw woning, behoeft een houten vloer regelmatig onderhoud. Een regelmatige schoonmaak van uw houten vloer zorgt er namelijk voor dat deze veel langer meegaat. Maar hoe kunt u uw houten vloer nu het beste schoonmaken? En met welke feiten moet u precies rekening mee houden? U leest het in dit blog!

Vuil voorkomen

Het voorkomen van schade aan uw houten vloer is beter dan deze te genezen, maar waar moet u precies beginnen? Allereerst is het handig om te zorgen voor een deurmat, waar gasten hun schoenen aan kunnen afvegen voor ze binnen komen. Hierdoor blijft een groot deel van het vuil al buiten uw woning. Zorg er ook voor dat u zelf niet met schoenen aan in huis loopt. Stel de regel dat natte schoenen buiten moeten blijven of in uw garage moeten staan.

Waar te beginnen?

Ook al treft u bovengenoemde maatregelen, uw vloer zal alsnog vies worden en schoongemaakt moeten worden. Zorg ervoor dat u uw houten vloer in ieder geval elke week veegt met een zachte bezem. Waarom een zachte bezem? Omdat een harde, stugge bezem de toplaag van uw vloer kan beschadigen. Denk bij de toplaag aan de afwerking van olie, lak of wax. Wilt u uw vloer liever stofzuigen? Kies dan voor een stofzuiger met een zachte parketborstel. Een hardere borstel of zware stofzuiger kan uw houten vloer flink beschadigen. Laat u uw stofzuiger per ongeluk vallen? Dan kan er zowaar een deuk in uw vloer ontstaan. Om de twee weken dweilen met een vochtige dweil houdt uw vloer ook goed schoon. Let echter wel op dat u een licht vochtige uitgewrongen dweil gebruikt. Een teveel aan water is funest voor uw houten vloer. Het zorgt ervoor dat uw planken krom trekken, bol gaan staan of vlekken gaan bevatten. Het is zeer aan te raden bij het dweilen een scheutje azijn aan uw sop toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het vet op uw vloer losgeweekt wordt en u geen grijze zweem over uw vloeroppervlak krijgt. Voeg echter niet teveel azijn aan uw sop toe. Kies voor een half kopje azijn op een emmer van 4 liter. Is het dweilwater troebel geworden? Vervang dit dan door vers water om mee te dweilen.

Hardnekkige vlekken?

Bevat uw houten vloer hardnekkige vlekken en weet u niet goed hoe u deze kunt verwijderen? Zulk soort vlekken behoeven een specifieke reiniger. U kunt vele speciale reinigingsmiddelen op de markt vinden die uw vloer perfect zullen reinigen zonder deze te beschadigen. Om te weten of u het juiste reinigingsmiddel te pakken heeft, kunt u het beste een kleine hoeveelheid reinigingsmiddel op een onopvallende plek aanbrengen. Let erop dat het reinigingsmiddel geen vlekken achterlaat. Indien dit niet het geval is, kunt u deze ook op uw houten vloer aanbrengen. Kortom, het schoonhouden van uw houten vloer is geen moeilijke klus. U ziet veelal direct resultaat en maakt uw ruimte plezierig en uitnodigend. Maak uw vloer dus periodiek goed schoon, zodat u nog lang van uw mooie houten vloer kunt genieten!