Aquarellen in de coronacrisis

Verveling tijdens de coronacrisis? Ga aquarellen!

Aquarellen voor beginners

We leven op het moment in hele rare tijd nu we te maken hebben met de coronacrisis. Om de verspreiding van het virus te voorkomen, is het noodzakelijk dat we allemaal zoveel mogelijk binnen blijven en sociale contacten beperken. De kan ons misschien behoorlijk zwaar vallen. We missen de bezoekjes aan familie en vrienden en kunnen ons bij vlagen behoorlijk vervelen. Misschien heb je wel kinderen thuis die niet meer weten wat ze moeten doen. Daarom wil ik graag deze nieuwe hobby met jullie delen die ik zelf de afgelopen tijd heb uitgeprobeerd, namelijk aquarellen. De mogelijkheden zijn eindeloos en het resultaat is vaak leuk om te zien. Ik heb bijvoorbeeld een aantal aquareltekeningen gemaakt en deze ook toegepast in mijn eigen interieur. Vandaag wil ik jullie hier op Interieurstylingblog meer vertellen over de beginselen van aquarellen. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Wat heb je nodig?

Uiteraard ben ik ook nog maar een beginner op het gebied van aquarellen. Daarom heb ik vooraf wat onderzoek gedaan op het internet naar de verschillende benodigdheden en technieken. Al snel kwam ik uit bij dit artikel van Artpub. Allereerst wilde ik natuurlijk weten wat ik precies nodig had. Ik heb een aantal benodigdheden voor je op rijtje gezet:

  • Een goede tafel, bijvoorbeeld een keukentafel of bureau
  • Water in een schoon glas of beker. Kraanwater is prima te gebruiken
  • Aquarelverf in tubetjes
  • Een schilderspalet of bordje
  • Een goed aquarelpenseel van mattenhaar
  • Speciaal aquarelpapier

Zelf heb ik mijn penseel, aquarelpapier en aquarelverf enige tijd geleden bij de hobby/ interieurwinkel Søstrene Grene gekocht. Wellicht is het daar nog steeds verkrijgbaar, en anders kun je terecht bij vrijwel iedere hobbywinkel bij je in de buurt.

Aquarelpapier en penselen

Verschillende technieken

Ga je aan de slag met aquarellen? Dan kun je verschillende schildertechnieken gebruiken. Twee daarvan zal ik hier verder uitwerken:

  1. Nat op nat techniek: Dit is een techniek waarbij je eerst het papier nat maakt voordat je de kleuren toevoegt. Dompel je verfkwast in wat water en ‘teken’ met de kwast de gewenste vorm op het papier. Vervolgens neem je wat kleur op je kwast en laat je dit in de natte vorm op je papier vloeien. Met deze techniek lopen de kleuren heel mooi in elkaar over.
  2. Nat op droog techniek: Bij deze techniek laat je je papier gewoon droog, en breng je de verf direct aan op het papier. Deze techniek is een stuk sneller droog en geeft je meer controle over je aquarel.

Zelf heb ik beide technieken vooraf uitgeprobeerd. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om verder te gaan met de ‘nat op nat techniek’, omdat ik het effect erg mooi vond.

Oefenen met aquarellen

Belangrijk is dat je goed oefent. Ik ben ook enkele uren bezig geweest om de verschillende technieken en effecten uit te proberen. Ga niet direct voor een zeer gedetailleerde of ingewikkelde schildering. Aquarellen is namelijk een van de moeilijkste schildertechnieken, en het kan behoorlijk frustrerend zijn als het niet direct lukt. Ga bijvoorbeeld voor een mooi kleurverloop, en voeg na het drogen met een pen, inkt, potlood of viltstift de details toe zoals in het onderstaande voorbeeld.

Aquarel met details

Eenvoudig zelf een aquarel maken

Heb je goed geoefend? En ben er aan toe om echt iets moois te maken? Bedenk dan wat je wilt gaan maken. Niet genoeg inspiratie? Speur het internet af naar leuke onderwerpen of voorbeelden. Pinterest is in mijn ogen een echte aanrader. Je vindt daar hele leuke voorbeelden van vanalles en nog wat. Soms zelfs voorbeeldfilmpjes met een eenvoudige instructie. Zelf koos ik ervoor om een boom met kersenbloesem te schilderen. Ik startte met een nat penseel en bracht op het papier de vorm van de bladeren aan. Vervolgens mengde ik een roze en rode kleur, en liet deze in de vorm vloeien. Toen de bladeren klaar waren, begon ik met de stam. Ik koos voor een zwart grijze kleur en gebruikte weer de nat op nat techniek voor een mooi kleurverloop. Het resultaat zie je hieronder.

Aquarel kersenbloesem

Pas je aquarel toe in je interieur

Heb jij ook een mooie aquarel gemaakt? Pas hem dan toe in je eigen interieur! Aquareltekeningen zien er door het bijzondere kleurverloop al snel artistiek uit. Zet je kunstwerk in een leuk lijstje en combineer het met je favoriete decoratie items. Succes gegarandeerd! En hoe leuk is het dat jij de kunst in je huis gewoon zelf hebt gemaakt! Hieronder zie je hoe ik de aquarel in mijn interieur heb verwerkt.

Aquarel  toepassen in interieur

Neem contact met mij op

Ik weet in ieder geval dat ik mijn nieuwe hobby heb gevonden! Pluspunt is dat je kinderen het meestal ook super leuk vinden om creatief bezig te zijn met waterverf. Dat kun je zo uitstekend combineren. Ga jij ook aan de slag met aquarellen? Of ben jij een echte professional op dit gebied? Neem dan gerust contact met mij op als je tips of tricks met mij wilt delen! Dan weet ik in ieder geval zeker dat ik mij de komende tijd niet hoef te vervelen.