Hoe houd ik mijn tegels mooi schoon?

Hoe houd ik mijn tegels mooi schoon?

Tips om je tegelvloer mooi schoon te houden

Heb je ‘last’ van vieze tegels in je woonkamer, badkamer of tuin? Vervelend, want wie heeft schoonmaken als hobby? Toch moet je het af en toe doen. Daarom geven we je hier wat handige tips om je tegels mooi schoon te houden.

Benodigdheden voor tegels schoonmaken

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van een tegelvloer?

  • Huishandschoenen
  • Emmer en schuurspons
  • Ontkalker en ontvetter
  • Baking soda
  • Oude tandenborstel
  • Theedoek

Ontkalken van de tegels in badkamer

Als je tegels in je badkamer hebt liggen, moet je deze zo nu en dan ontkalken. Hiervoor heb je een ontkalker nodig. Spuit de tegels van onder naar boven in, of gebruik hiervoor een doek. Spoel de tegels daarna af met koud water om de kalkaanslag te verwijderen.

Tegels in keuken schoonmaken

Heb je tegels in de keuken? Het schoonhouden van tegels in je keuken verlengt de levensduur van je keukenvloer. Hiervoor heb je een ontvetter nodig en soms ook een ontkalker. Dat hangt af van de soort aanslag op de tegels.

Tegels binnen en buiten schoonmaken

In het algemeen kun je voor tegels binnen en buiten schoonmaken schoonmaakazijn gebruiken. Hoe viezer de tegels zijn, hoe meer werk het is. Het advies is dus om dat een beetje bij te houden.

Kitrand en voegen schoonmaken

Om voegen schoon te maken, kun je het beste water, baking soda en een oude tandenborstel gebruiken. Maak dan de voegen nat en smeer baking soda over de voegen. Laat dit tien tot twintig minuten inwerken, poets er vervolgens met de tandenborstel overheen. Voor voegen geldt dezelfde werkwijze.

Cementsluier verwijderen

Heb je net nieuwe tegels op de vloer of wanden en zit er een cementsluier overheen? Hoe langer de cementsluier erop zit, hoe lastiger die te verwijderen is. Probeer de cementsluier altijd eerst te verwijderen met kraanwater, dit is het minst schadelijk voor de tegels. Boen de cementsluier weg met een schuursponsje en lauwwarm water. Werkt het niet? Voeg dan voor de helft azijn toe aan het water. Als dit ook niet werkt, kun je het best een speciaal cementsluier reinigingsmiddel gebruiken.

Tegel onderhoud algemeen

Om tegels mooi te houden is het van belang om de tegels goed te onderhouden. Zo moet je je wandtegels in IJmuiden regelmatig afnemen met water in combinatie met een mild schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn. Daarnaast moet je vloertegels regelmatig stofzuigen.

Heb jij goede tips om je tegels goed schoon te houden? Deel ze met ons via het contactformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *