Waar vindt u glas-in-loodramen?

Glas in lood geeft een bijzonder karakter aan uw woning

De coronatijd is langzaamaan een tijd geworden waarin we allemaal een soort ‘hang naar melancholie’ hebben. Teruggrijpen naar het verleden, toen alles nog beter was, is schering en inslag. Veel mensen zijn dan ook aan het klussen geslagen in hun woning en grijpen daarbij vrijwel automatisch terug naar het verleden voor de aankleding van hun woning. Een opvallende oude bekende is het glas in lood. Glas-in-loodramen zijn erg populair op dit moment. U leest in dit blog meer over de herkomst van glas in lood en hoe u het kunt vinden. Zo kunt u kiezen voor nieuw gemaakt glas en lood, maar ook kiezen voor authentieke glas-in-loodramen.

Herkomst van glas-in-loodramen

Glas in lood bestaat uit stukken gekleurd glas die met loodlijsten verbonden zijn. Glas-in-loodramen danken hun herkomst aan het feit dat in vroeger tijden het niet mogelijk was om een groot stuk glas in één stuk te maken. Om nog preciezer te zijn: glas-in-loodramen zijn voor het eerst gemaakt in de Romeinse tijd. Lood kwam er toen nog niet aan te pas, men gebruikte toen hout of ijzer. In de middeleeuwen maakte men een mengsel van glas, zand en as om het glas te kleuren. Sindsdien is er sprake van het echte glas in lood zoals we dat nu kennen. In de 19e eeuw werd glas in lood ineens zeer populair. Helaas was het zo duur dat de meeste mensen genoten van glas-in-loodramen die in de kerken en kloosters werden geplaatst.

Authentieke glas-in-loodramen uit oude kerken en kloosters

Wie goed rondkijkt naar authentieke glas-in-loodramen, komt ongetwijfeld winkels tegen die ramen verkopen die uit oude kerken en kloosters afkomstig zijn. Meestal hebben die een religieus karakter door de heiligenbeelden die erop staan. Maar wie goed zoekt vindt ook gewoon rijk versierde en kleurrijke ramen. Let wel: omdat het allemaal unieke ramen zijn, is het maar de vraag of het bij u in de smaak valt.

Nieuw gemaakt glas in lood

Kiest u liever voor meer moderne glas-in-loodramen? Dat kan ook. Ze worden nog steeds op ambachtelijke manier nieuw gemaakt met modernere afbeeldingen. Dat kan zelfs op maat. Her en der in Nederland vindt u nog enkele glas-in-lood-ateliers. Kijk eens op rond op internet om te kijken of er een bij u de buurt is.

Heeft u tips voor ons als het gaat om glas-in-lood-ramen? Wij horen ze graag van u. Geef uw tip door via ons contactformulier.
. Hartelijk dank voor uw bijdrage!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *